- Home
- Wijk aan Zee
- Noordpier
Uitwaaien tussen golven van de Noordzee
Zoveel plekken zijn er niet waar je meer dan twee kilometer de zee in kunt lopen. En nog droge voeten houdt ook. Aan weerszijden van het Noordzeekanaal liggen twee pieren. Ze houden de woeste golven van de zee buiten de deur zodat schepen veilig de havens bereiken. De Zuidpier ligt aan de kant van IJmuiden, de Noordpier bij Wijk aan Zee. Vanuit het dorp rij je er zo naar toe, in een rechte lijn langs de rokende pijpen en zwarte kolenbergen van de staalfabrieken. Nee, een traditionele natuurbeleving is deze industriële omgeving niet. Maar er liggen hier een aantal mooie ervaringen in het verschiet die je nergens anders zult beleven.
Vogels, vissers en surfers. Voor ieder wat wils
Een wandeling over de pier heeft iets magisch. Je komt altijd ontspannen terug. Alsof alle zorgen op het land achterblijven, terwijl je steeds verder de zee op loopt. Geen wonder dat veel inwoners van de IJmond hier te vinden zijn. Vissers zijn er ook altijd. Ze staren aandachtig naar het water, hopend op een mooie vangst. Even verderop dobberen golfsurfers. Dit is één van de beste surfspots in Nederland; in de luwte van de pier worden golven mooi opgestuwd. Natuurliefhebbers hebben vooral oog voor vogels. Vlakbij het water, tussen de grote betonblokken scharrelen steenlopers een maaltje bij elkaar. Ze krijgen gezelschap van paarse strandlopers en oeverpiepers. Wie een kijker meeneemt, ziet op het water o.a. kuifaalscholver, zeekoet, zwarte zee-eend en roodkuilduiker zwemmen. Zo nu en dan steekt een nieuwsgierige zeehond zijn kop uit het water.
Na een storm in de winter spoelen er op het strand bij de Noordpier vaak grote groepen dode zeesterren aan.
Fotogenieke vuurtorens
Op de Noordpier staan twee vuurtorens, officieel lichtopstand genoemd. Als je van landschapsfotografie houdt, dan kun je niet om deze punten heen. Het Oude Noorderhoofd ligt het meest dichtbij. De rood wit gestreepte toren staat op een betonnen verhoging, dat door weer en wind een mooi karakter heeft gekregen. Door de vele scheuren is het erg fotogeniek. Rechts van het lichthuis, aan de waterkant ligt een langwerpige, betonnen trap. Ideaal om te gebruiken als inleidend element op een landschapsfoto. Het Nieuwe Noorderhoofd is groter en staat aan het einde van de pier. Deze toren wordt vaak tijdens stormen van afstand gefotografeerd, als de grote golven over de pier slaan. Dat levert vaak spectaculaire foto’s op. En je kunt vlakbij mooie foto’s maken door gebruik te maken van weerspiegeling in de plassen, die er vaak liggen.
Dé plek voor schelpenzoekers
Het strand bij de pier is één van de beste plekken om schelpen te vinden. Doordat de langgerekte pieren zeestromingen blokkeren, hoopt meegevoerd materiaal hier op en spoelt het in grote aantallen aan. Niet zelden liggen er dikke pakketten met Amerikaanse zwaardschedes. Ze kraken onder je voeten. Met daartussen wulk, boormossel, tepelhoorn, Japanse oester en nog veel meer. Na een winterstorm komt daar een hele reeks aan zeedieren bij. Ze zijn door de storm losgeweekt van de bodem en hebben in het koude water geen kracht meer om zich ergens aan vast te klampen. Een unieke kans om de aangespoelde zeesterren, slangsterren, vissen, krabben, heremietkreeften, anemoontjes en otterschelpen van dichtbij te bekijken. Maar wees er snel bij, want het banket trekt van heide en verre hongerige meeuwen aan.
Timboektoe behoort al jaren tot de beste paviljoens in Nederland. Na een wandeling over de Noordpier kun je hier lekker relaxen met een hapje en drankje en genieten van de ontspannen sfeer.
Van april tot oktober vaart er tussen IJmuiden en de Noordpier een veerdienst voor fietsers en wandelaars. Onderweg passeer je het indrukwekkende fort van Forteiland IJmuiden.
Op waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die recent zijn waargenomen bij de Noordpier, het strand en de Rijksduinen. Inclusief foto's, geluiden, kaarten en grafieken.
Via de webcam van strandpaviljoen Aloha kun je vooraf de actuele situatie bekijken. Vooral handig bij het inschatten van de zonsondergang, maar ook om te zien of er veel aangespoelde schelpen liggen.
Leestip
Basisgids Strandvondsten
Een strandwandeling wordt een stuk leuker als je de aanspoelsels langs de vloedlijn leert herkennen. Met deze handige gids maak je kennis met het leven in de Noordzee. Er worden maar liefst 250 soorten beschreven, met foto’s en praktische tips waar je ze kunt vinden.
Route
Noordpier
De Noordpier is te bereiken via de Reyndersweg aan de zuidkant van het dorp Wijk aan Zee. Na ongeveer 3 km (8 min fietsen, 30 minuten wandelen) verschijnt aan het einde een grote (gratis) parkeerplaats, naast Restaurant Sea You. Vanaf hier loop je naar het stand en het begin van de pier.
Navigatieadres: Reyndersweg 2, 1951 LA Velsen-Noord
Toegang
Noordpier
Het betreden van de Noordpier is op eigen risico. Het is verleidelijk om op de blokken te klimmen en de golven van dichtbij te bekijken, maar houdt een veilige afstand. Vanaf windkracht 6 uit het (noord)westen wordt de pier door de Reddingsbrigade afgesloten. De slagboom en hekken gaan dicht en de rode vlag wordt gehesen. Na 24 uur wordt beoordeeld of de pier weer open kan. Bij een groene vlag is betreden toegestaan.
Andere bezienswaardigheden in regio Wijk aan Zee
Ligustervlak & Bassinvlak
De tijd vliegt voorbij tijdens de 1,5 uur durende wandeling door bossen en duinen bij Wijk aan Zee. Achter elke bocht ligt weer een nieuwe verrassing.
Rijksduinen
Zingende graspiepers heten je welkom in dit smalle stukje niemandsland bij zee. Onder de rook van de staalfabrieken is verrassend veel te zien.
Vuurbaakduin
Vanaf dit hoge duin aan de rand van het dorp heb je vrij uitzicht in alle windrichtingen. Dé perfecte plek voor een zomerse zonsondergang.