Intiem, fotogeniek heideveld bij oud bos

De Waterbosvlakte is één van de mooiste heidevelden van de Schoorlse Duinen. Het ligt midden in het natuurgebied, op een kruispunt van diverse wandel- en fietspaden. Het bijzondere aan de Waterbosvlakte is de intieme ligging. De heide is van alle kanten omgeven door bos. Verspreid over de vlakte staan enkele oude vliegdennen, die met hun kronkelende stammen en weide kruin het plaatje helemaal afmaken. In augustus is de Waterbosvlakte op haar mooist, als de struikhei volop in bloeit staat. Vergeet niet het nabijgelegen Waterbos te bezoeken en een drankje te doen op het terras van bospaviljoen De Berenkuil.

Rustieke plek voor ochtendmensen

De Waterbosvlakte ligt op ongeveer 20-30 minuten wandelen van de duiningangen in het dorp. Maar liefst drie wandelroutes (blauw, paars en rood) leiden bezoekers richting het heideveld. Eenmaal aangekomen volg je het wandelpad dat het heideveld van noord naar zuid doorkruist. Neem de tijd voor om deze prachtige plek te ontdekken. Je kunt er mooie foto’s maken of op één van de bankjes het landschap in je opnemen. Ik kom er zelf graag in de vroege ochtenduren, net vóór zonsopkomst. Dan is het nog lekker rustig en ligt de vlakte er vredig bij. Het is wachten tot het eerste, warme licht van de opkomende zon de bomenrij aan de westkant in vuur en vlam zet. Een magisch moment, elke keer weer.

Wandelpad langs grote dennenboom op het heideveld van de Waterbosvlakte in de Schoorlse Duinen | © Ronald van Wijk Fotografie

Vanaf het pad heb je mooi uitzicht over de heide en solitaire dennen

Gevecht tussen struik en boom

Het landschap van de Waterbosvlakte lijkt perfect in balans, maar in werkelijkheid is de natuur hier in een hevige strijd verwikkeld. Vanuit het omringende bos worden continu zaden het heideveld in geslingerd en proberen bomen met alle macht voet aan de grond te krijgen. Hier en daar zie je jonge berken en dennen hun kop opsteken boven de struikhei. Omdat te veel bomen het heideveld uiteindelijk zouden ‘verstikken’, worden ze regelmatig door Staatsbosbeheer verwijderd. Met uitzondering van de oude dennen die hier en daar verspreid in het veld staan. Die hebben hun plaats verdiend.  In het noordelijk deel van de Waterbosvlakte is een stuk terrein kaal gemaakt. Hier krijgt de heide een kans om te ‘verjongen’ en zijn op het witte zand de eerste struikjes al te zien.

Paddenstoelenbos met grove dennen

Aan de overkant van het fietspad Julianalaan ligt het Waterbos, één van de oudste bossen in de Schoorlse Duinen. Het is rond 1865 aangeplant met grove den. De kleine, schriele boompjes van destijds zijn inmiddels uitgegroeid tot grote, oude dennen. Ze zijn goed herkenbaar aan de mooie, kronkelende vormen en bruinoranje stam. Ook andere bomen als berk en eik hebben er een plek gevonden, waardoor er een mooi, gevarieerd bos is ontstaan. De bodem van het Waterbos is op veel plaatsen bedekt met een groen tapijt van kraaiheide. Liefhebbers van paddenstoelen komen in de herfst aan de beurt; in het oude Waterbos groeien bijna 100 verschillende soorten!

Speuren naar smalle dennenorchis

In juli is het Waterbos het domein van de dennenorchis; een bijzondere orchidee die zich al jaren thuis voelt in de Schoorlse Duinen. Aan weerszijden van het wandelpad staan er honderden, maar je kijkt er zo over heen. Het zijn erg smalle plantjes. En ze vallen nauwelijks op met die kleine, witte bloemetjes. Kenmerkend zijn de minuscule haartjes op stengels en bloemen. Bekijk ze maar eens goed van dichtbij.  De dennenorchis is al sinds 1914 aanwezig in de Schoorlse Duinen. Eerst alleen in de oudste delen van het naaldbos, maar inmiddels hebben ze ook andere terreinen veroverd. Nergens anders in Europa komen er zulke grote aantallen voor; in totaal groeien er honderdduizenden orchideeën.

Vanaf het Buitencentrum (Duiningang Zeeweg) volg je de paarse route langs de mooiste heidevelden in het centrale deel van de Schoorlse Duinen. Vooral een aanrader in augustus, als de heide mooi paars kleurt.

staatsbosbeheer.nl

Een flinke wandeling (2,5 uur) naar strand en zee. Met lekker veel variatie onderweg. De route start bij het Buitencentrum en is gemarkeerd met blauwe pijlen. Ook te lopen met gpx-bestand.

staatsbosbeheer.nl

Vlakbij de Waterbosvlakte, op de kruising van de fietspaden Zeeweg en Julianalaan, ligt De Berekuil. Een ideale plek om even bij te komen met een hapje en een drankje. Met gezellig terras.

deberenkuilschoorl.nl

Een unieke kans om midden in de natuur van de Schoorlse Duinen te overnachten. Drie voormalige arbeiderswoningen zijn omgetoverd tot sfeervolle vakantiehuizen. Een aanrader!

buitenlevenvakanties.nl
Plattegrond

Wandelkaart Schoorlse Duinen

Met de wandelkaart van de Schoorlse Duinen vind je altijd de juiste weg in de duinen bij Bergen en Schoorl. Plan je eigen route over landelijke en regionale wandelnetwerken, LAW-paden (Lange-Afstand-Wandelpaden), streekpaden en knooppunten. De routes zijn voorzien van opstap- en parkeerplaatsen, horeca, musea en toeristische informatie.

Bestel kaart (€ 11,99)
ANWB wandelkaart Schoorlse Duinen
Route

Waterbosvlakte

De Waterbosvlakte is bereikbaar via het Buitencentrum in Schoorl, waar je goed kunt parkeren en gebruik kunt maken van alle faciliteiten. Vanaf hier vertrekken drie gemarkeerde wandelroutes (groen, paars en blauw) richting het heideveld. Via de blauwe route bereik je de vlakte het snelst. Alternatief is Duiningang Klimduin in het dorp.

Navigatieadres: Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl

Toegang

Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar gratis toegankelijk. Een toegangskaart is niet nodig. Er zijn een aantal (speel)plaatsen waar je het wandelpad mag verlaten. De verharde fietspaden zijn eveneens toegankelijk voor rolstoelen. In het broedseizoen (van 1 maart tot 1 september) geldt een aanlijnplicht voor honden. Buiten deze periode mogen honden los, onder appèl.

Toegangsregels