Wandelen tussen eeuwenoude eiken in natuurmonument

Oude, natuurlijke duineikenbossen zijn een zeldzaamheid langs de Nederlandse kust. De meeste bossen hebben een lange geschiedenis van hakken en zagen achter de rug, waardoor bomen nooit hun volledige potentie hebben bereikt. In het uiterste noordoosten van Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het anders gegaan. Hier ligt het prachtige eikenbos van de Heerenduinen. Al in 1976 werd een deel van het gebied (Slingerduin) om de bijzondere natuurwaarden aangewezen als Beschermd Natuurmonument, lang voordat het onderdeel van het nationaal park werd. Nu kun je er heerlijk wandelen langs de knokige stammen van imposante eiken, terwijl het gezang van bosvogels de lucht vult. Vanaf de ingang aan de Heerenduinenweg leidt een gemarkeerde wandelroute in 1,5 uur langs alle hoogtepunten.

Vogels kijken in het beukenbos

Na de eerste meters op het fietspad, start aan de linkerkant de groene wandelroute. Dit deel van het gebied bestaat vooral uit beukenbos. Met de kenmerkende grote, gladde boomstammen en de wijdverspreide takken. Groepjes vinken en houtduiven scharrelen tussen de bladeren op de grond, op zoek naar gevallen nootjes en zaden. Bij het minste geringste geluid vliegen ze schrikkerig op. Al snel wordt de wandeling glooiend. Links van het pad liggen een aantal steile duinen. Interessant voor een kleine omweg, want boven op de hoge hellingen kijk je uit over het bos in de lagergelegen valleien en heb je goed zicht op de boomkruinen. Je ziet er eekhoorns kruipen, terwijl spechten luid krijsend van boom naar boom vliegen. En verderop zit een buizerd roerloos op een tak, speurend naar prooien op de grond.

Tonderzwam op gevallen boom in het duineikenbos van Heerenduinen bij IJmuiden | © Ronald van Wijk Fotografie

Tonderzwam op omgevallen boom in Heerenduinen.

Opwarmen op de Sparrenberg

Na zo’n 15 minuten wandelen stuit je op de Sparrenberg; een open plek, midden in het bos. Boven op de duinhellingen staan een aantal prachtige naaldbomen, die met hun kronkelende stammen en takken op reusachtige bonsai-bomen lijken. De zanderige, met mossen bedekte hellingen zijn een welkome afwisseling in het schaduwrijke, koele bos. Voor insecten zijn deze open plekken belangrijk om op te kunnen warmen. Op het kale zand lopen de temperaturen snel op. Vlinder als gehakkelde aurelia, kleine vos en bont zantoogje spreiden hun vleugels om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Met een beetje geluk spot je hier ook de zandhagedis. Meestal leven ze in meer open delen van het duingebied, maar een klein aantal hagedissen is hier in 2001 uitgezet omdat hun oorspronkelijke leefgebied werd opgeofferd aan de haven van IJmuiden.

Spoorzoeken in het eikenbos

Een goed ontwikkeld, natuurlijk eikenbos trekt veel dieren aan. Overal zijn hun tekens zichtbaar, als je er maar oog voor hebt. De sporen van grote dieren als damherten, paarden en schotse hooglanders zijn niet te missen. Overal zie je aangevreten boomstammen en takken. In de voedselarme winters staat boomschors hoog op het menu en worden de bomen in de Heerenduinen vakkundig kaal geknabbeld. Andere sporen van grote grazers zijn de vele pootafdrukken in het zand en drollen op de grond. Mocht je een kleine drol zien met een puntig uiteinde, dan is er waarschijnlijk een vos langs geweest. Ze poepen vaak op hogere plekken zoals een boomstronk, zodat de lucht goed wordt verspreid. Even verderop ligt een hoopje veren van een geplukte duif, misschien wel prooi van diezelfde vos. Hier is het even goed kijken of de veerpennen nog intact zijn. Zo ja, dan is de duif geslagen door sperwer of havik, want roofvogels trekken de veren uit het lijf, terwijl de vos ze afbijt.

Rondje Moriaan

Halverwege de route steek je het fietspad over en wordt het landschap geleidelijk steeds opener. Het pad slingert door bosrijke valleien en over glooiende duinhellingen met struiken als meidoorn en liguster. Onderweg passeer je een aantal bunkers, verscholen in de hoge duintoppen aan de Heerenduinenweg. Een kijkje binnen nemen gaat helaas niet. De meeste betonnen bouwwerken zijn afgesloten en alleen toegankelijk voor vleermuizen die hier ongestoord kunnen overwinteren. Op de uiterste westpunt van de wandeling ligt een mooi uitkijkpunt met bankje (De Moriaan). Richting het zuiden kijk je uit over het weidse landschap van het nationale park. Tot ver aan de horizon strekt het duingebied zich uit, alsof er geen einde aan lijkt te komen. Het contrast met de noordzijde kan haast niet groter zijn. Hier blokkeren torenhoge flats van Zeewijk het zicht op de omgeving.

Een actueel overzicht van planten en dieren die zijn waargenomen in de Heerenduinen. Met de handige Obsidentify-app kun je ook zelf soorten herkennen en eigen waarnemingen toevoegen.

Waarneming.nl

Een mooie, afwisselende wandeling van circa 1,5 uur langs alle hoogtepunten van de Heerenduinen. De route is gemarkeerd met groene pijltjes en start vanaf de ingang.

natuurmonumenten.nl

Vanaf het hoge duin heb je vrij uitzicht over het nationaal park. Met helder weer schijn je zelfs Zandvoort te kunnen zien. Volg de groene route en je komt er vanzelf langs.

maps.google.nl

Aan het einde van een bospad, volledig privé en afgezonderd van de bewoonde wereld, vind je deze bijzondere vakantievilla met een riante tuin. De woning biedt ruimte voor 8 tot 10 personen.

alys.nl
Leestip

Duinen en mensen Kennemerland

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.

Zoek tweedehands
Route

Heerenduinen

De Heerenduinen zijn toegankelijk via twee ingangen aan de Heerenduinenweg in IJmuiden. De beste keuze ligt tussen het zwembad en de tennisbanen. Je kunt hier parkeren en direct de gemarkeerde wandelroute volgen. De andere ingang (De Moriaan) is een smalle doorgang tussen het hek en ligt ietwat verscholen ter hoogte van de sportvelden van Zeewijk.

Navigatieadres: Heerenduinweg 12, 1971 JE IJmuiden

Toegang

Heerenduinen

De Heerenduinen zijn eigendom van Natuurmonumenten en onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het gebied is vrij toegankelijk voor bezoekers, je hebt geen toegangskaart nodig. Het is niet toegestaan om van de paden af te gaan (speelterreinen uitgezonderd) of om honden en andere (huis)dieren mee te nemen. Hondenbezitters kunnen wel terecht in het deel vóór het raster waar honden mogen loslopen.

Gebiedsregels NPZK