Genieten van natuur op romantisch landgoed
Op steenworp afstand van het duingebied bij Heemskerk ligt het sfeervolle Landgoed Marquette. Wie hier een wandeling maakt over één van de lange bomenlanen gaat ongemerkt honderden jaren terug in de tijd. Overal waar je kijkt, is een stukje geschiedenis te bewonderen. Je ziet het in de lijnen van de tuin, de eeuwenoude bomen, het statige koetshuis en uiteraard het imposante chateau, dé blikvanger van het landgoed. Het gebouw ligt er uitnodigend bij, maar het voormalige kasteel is niet toegankelijk voor publiek. Voor natuurliefhebbers geen probleem, want de omgeving is minstens zo spectaculair. Met name in het voorjaar als het landgoed bruist van de kleuren en het leven.
Indrukwekkend kasteel op strategische plek
Aan het einde van de lange oprijlaan doemt in de verte Chateau Marquette op. Het voormalige kasteel is een indrukwekkende verschijning, compleet met toegangshek, brug en een ronde toren. Het staat er al eeuwen. In 1250 liet graaf Willem II hier de eerste vesting neerzetten. Hoog en droog op een strandwal, strategisch gelegen ten opzichte van de omringende moerassen in die tijd. In de jaren erna volgde een heel reeks aan eigenaren en verbouwingen. Veel is daarbij verloren gegaan, maar het is niet moeilijk om de geschiedenis voor je te zien als je bij de toegangspoort staat. Tegenwoordig is het chateau een populaire locatie voor feesten en zakelijke bijeenkomsten en kunnen gasten zich in het luxe decor de rijkdom van vroeger ervaren.

Winterakoniet is er als eerste bij. De gele bloemen komen vaak al in februari boven de grond.
Stinsenplanten bij voormalige rozentuin
Vroeg in de lente laat het landgoed haar kleurrijke kant zien. Een hele verzameling aan stinsenplanten komt er uitbundig tot bloei. Ze zijn in een ver verleden aangeplant, maar zorgen elk jaar weer voor een klein spektakel. De meeste planten zijn te zien in de voormalige rozentuin. Bij de vijver, onder een enorme beuk, staat de grond vol met bloeiende bloemen. Het seizoen begint met de gele bloemen van winterakoniet en de witte bloemen van sneeuwklokje, inclusief een soort met dubbele kroon. Al snel volgen boerenkrokus en vingerhelmbloem. In april zie je hier ook grote aantallen witte en blauwe anemonen. Even verderop staat stengelloze sleutelbloem langs de slootkanten en kun je in mei genieten van een zee aan voorjaarszonnebloem in de beukenlaan aan de oostzijde.
Genieten van eeuwenoude bomen
Verspreid op het landgoed kun je prachtige beuken, eiken en lindes zien. Sommige zijn honderden jaren oud. Ze staan naast elkaar in de lanen of solitair in een weiland, met brede kronen waaronder schapen kunnen schuilen voor regen en zon. Helaas zijn veel bomen in de laatste jaren gesneuveld door stormen. Op de relatief natte grond van Marquette verliezen bomen snel houvast, waardoor veel lanen een gehavende indruk maken. Vlakbij het chateau staan nog enkele lindes van het eerste uur fier overeind. Deze houten monumenten gaan al eeuwen mee en kleuren prachtig geel in de herfst. Aan de noordkant van het landgoed staan veel essen in de nattere delen. De stammen en takken zijn overgroeid met een woud van klimop, waarin allerlei vogels dekking vinden.
Broedende ijsvogels en lepelaars
Ook vogelaars kunnen zich goed vermaken op het landgoed. Uiteraard zijn er veel bosvogels te zien. In de holen van de oude bomen broeden kauwtjes, holenduiven, uilen en halsbandparkieten. Vergeet niet om te kijken naar de boomtoppen, want in de lente kun je er zomaar reigers en lepelaars zien. Landgoed Marquette is al lange tijd een vaste stek van een groep blauwe reigers die hoog in de bomen hun jongen grootbrengen. Sinds enkele jaren maken óók lepelaars gebruik van deze nesten; een prachtig gezicht! Wandelend langs de sloten is het opletten voor één van de mooiste vogels van ons land: de ijsvogel. Ze broeden tussen de kluit van omgevallen bomen aan de waterkant en laten zich regelmatig zien. Net als een enkele foeragerende zilverreiger. Tijdens strenge winters is het stromende, ijsvrije water aan de noordkant een aanrader. Grote kans dat je hier dan waterral ziet.
Volg de gele pijltjes voor een kort rondje om het chateau. Je wandelt door imposante bomenlanen en hebt mooie uitzichten op het huis, de boomgaard en weilanden. Let op, de route is gesloten tijdens het broedseizoen.
Deze mooie wandeling (2 uur) start op het landgoed en combineert de beslotenheid van het bos met de open, vogelrijke weilanden in de omgeving. De route is aangegeven met rode pijltjes, en is ook te lopen met een app.
Tijdens evenementen en speciale openingen (o.a. brunches) kun je in het chateau terecht voor een hapje en drankje. Een mooie gelegenheid om een wandeling buiten te combineren met een bezoek aan het deftige gebouw.
De voormalige boerderij van Landgoed Marquette is omgebouwd tot een hotel met comfortabele kamers. Hotel Heemskerk is een fijne plek van waaruit je het landgoed én de duinen in de omgeving kunt verkennen.
Op het natuurplatform Waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die recent zijn waargenomen op Landgoed Marquette in Heemskerk. Inclusief foto's, geluiden en kaarten.
Leestip
Duinen en mensen Kennemerland
Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.

Route
Landgoed Marquette
Kom je met de auto? Dan betreed je het landgoed via een lange oprijlaan, vanaf de Marquettelaan in Heemskerk naar het chateau. Vlak voordat je de toegangshek van het chateau bereikt, ligt er aan de rechterkant een parkeerplaats. Vanaf hier kun je diverse rondwandelingen maken. Een informatiebord ter plekke helpt je op weg. Voor reizigers met het openbaar vervoer is er een bushalte aan de Marquettelaan, vlakbij de ingang.
Navigatieadres: Marquettelaan 34, 1962 JS Heemskerk
Toegang
Landgoed Marquette
Het landgoed is vrij te bezoeken op de wandel- en fietspaden, je hebt géén toegangskaart nodig. Honden zijn alleen vooraan op het landgoed, aangelijnd, toegestaan. Dit wordt met bordjes aangegeven. In het broedseizoen is het wandelpad aan de noordzijde van het chateau gesloten voor publiek. Het chateau en de directe omgeving is alleen open voor gasten van zakelijke bijeenkomsten en evenementen.
Andere bezienswaardigheden in regio Heemskerk
Berenweide
Het bos van de Berenweide ligt er al honderden jaren. Ooit aangeplant voor hakhout, maar nu voor bezoekers om van te genieten.
De Vlotter & Duinweide
Kraakhelder duinwater stroomt door een historisch landschap met oude akkertjes, bloemrijke graslanden en monumentale elzenhagen.
Duivelshoek & Verbrande vlak
Als wandelaar heb je dit duingebied bij het strand vaak helemaal voor jezelf. Je vindt er valleien vol bloemen en een imposant paraboolduin.
Het Gat van Heemskerk
Op het strand van Heemskerk is een enorm gat in de duinen ontstaan. Hier voel je de brute kracht van de natuur. Een aanrader als het stormt.