Vogels kijken in duinen vlakbij zee
Het Vogelduin ligt direct achter de zeereep bij Castricum aan Zee. Het landschap is hier open, met relatief weinig begroeiing. Er waait altijd een lekker briesje vanuit zee. Vanaf de strandopgang begint het zandpad Vlewoseweg en loop je slingerend langs hellingen vol duinviooltjes, uitgeblazen stuifkuilen en natte valleitjes. In het voorjaar klinkt er een prachtig concert van zingende vogels. Het gebied is 171 hectare groot en strekt zich noordwaarts uit tot de Scheillaan. Onderweg paseer je twee strandslagen. Op de terugweg kun je kiezen voor het fietspad Van Oldenborghweg of een wandeling over het strand. Een bezoek aan het Vogelduin is goed te combineren met Wei van Brasser & Doornvlak.
Vlewoseweg; één van de mooiste wandelpaden
Het lijkt alsof er nooit een einde aankomt. Alsof je dagenlang kunt doorwandelen. De Vlewoseweg is een van de mooiste wandelpaden in het Noordhollands Duinreserveraat. Het pad begint in Castricum aan Zee en loopt door tot Egmond aan Zee. Over een afstand van ongeveer 7,5 km loop je door open duinlandschap. Bomen en struiken zijn schaars in dit deel van de duinen; hier heb je altijd een weidse blik en de zon op je wangen. Tijdens het broedseizoen (maart t/m juni) is een flink stuk afgesloten, maar in de overige maanden kun je het hele pad aflopen. De eerste kilometers gaan door het Vogelduin, daarna volgt het Koepelduin, Reggers Sandervlak, het Centrale Vlak en Albertdal & Soeckebacker.
Duinviooltjes komen massaal voor in het Vogelduin. In het voorjaar kleuren de duizenden bloemetjes de duinhellingen paars.
Paarse zee van duinviooltjes
Persoonlijk bezoek ik het Vogelduin graag in de lente en herfst. Vroeg in het voorjaar zijn er de eerste kleuren te zien als de minuscule bloemetjes van plantjes als kandelaartje en ruw vergeet-me-nietje te voorschijn komen. Veel spectaculairder wordt het als de duinviooltjes bloeien. In het Vogelduin komen ze op sommige plekken massaal voor en kleuren de duinhellingen paars van de wuivende bloemetjes. Ik heb ze zelden in grotere aantallen gezien. In de herfst kruipen er allerlei kleine stuifzwammetjes uit de grond en kleurt het mossentapijt van duinsterretje mooi groen. Doordat het landschap hier kaal en open is, zijn planten en dieren makkelijk te spotten en goed op ooghoogte te fotograferen.
Vogels van het open duin
Wie het gebied in het voorjaar bezoekt, kan rekenen op een hele reeks aan vogels die met luid gezang hun territoria afbakenen. Je ziet en hoort vooral soorten die traditioneel van het open duin houden. Sommige vogels, zoals de grasmus, nachtegaal en braamsluiper, houden zich schuil in het struikgewas van duindoorn en vlier. Andere soorten verlaten de veiligheid van het struweel om te foerageren op de open stukken. Zoals de roodborsttapuit. Of de kneu die vooral zaadjes eet van planten als vogelmuur, veldkers en vroegeling. Er zijn ook vogels die vertrouwen op hun camouflage. Zo bouwt de graspieper haar nest op de grond, vaak verrassend goed verscholen tussen het gras. Genoeg te zien, dus vergeet niet om een verrekijker mee te nemen.
Deze lange route (gele pijltjes) start vanaf ingang Diederik (Bakkum-Noord) en combineert het Vogelduin met Wei van Brasser & Doornvlak. Het zuidelijk deel van Vogelduin is niet opgenomen.
Op het natuurplatform Waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die zijn waargenomen in de Vogelduin-Noord en het Vogelduin-Zuid. Inclusief foto's en kaarten.
Precies in het midden van het Vogelduin ligt een uitkijkduin aan het wandelpad (Grote veldweg) vanaf Camping Bakkum naar het strand. Er is weinig begroeiing dus je hebt hier een mooi vrij uitzicht.
Dit 30 meter hoge duin ligt in het uiterste noorden van het Vogelduin, vlakbij strandslag Scheilaan. Een steile trap leidt naar een betonnen platform waar in de oorlog een grote toren heeft gestaan.
Voor of na de duinwandeling kun je genieten op het terras van strandpaviljoen Club Zand, ten zuiden van de strandopgang. Met een fijn muziekje op de achtergrond en een ongedwongen, relaxte sfeer.
Tegenover de ingang van het Vogelduin ligt hotel Zoomers aan Zee. Vanuit je kamer of appartement kijk je uit over strand en duinen. Een nachtje slapen is prijzig, maar je krijgt er een fijne locatie voor.
Leestip
Duinen en mensen Kennemerland
Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.
Route
Vogelduin
Aan de noordkant van de strandopgang bij Castricum aan Zee leidt een klaphek naar een wandelpad, direct het gebied in. Bij de opgang ligt een groot parkeerterrein. Alternatief is het fietspad bij Duiningang Van Oldenborghweg, iets zuidelijker aan de Zeeweg. Parkeerruimte is hier beperkt tot een aantal (gratis) plaatsen langs de weg.
Navigatieadres: Zeeweg 50, 1901 NZ Castricum
Toegang
Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Wandelen, fietsen en paardrijden is alleen toegestaan op paden en speelvelden. Honden zijn welkom, mits kort aangelijnd. Uitzonderingen zijn aangegeven op borden. Voor toegang tot het gebied heb je een duinkaart nodig. Deze kun je kopen bij een kaartautomaat of via de website van PWN. Alle toegangsregels vind je hier.
Andere bezienswaardigheden in regio Castricum
Bosreservaat Roodaam
Midden in het bos bij Castricum ligt een reservaat waar al tientallen jaren de natuur de baas is. Er staan prachtige krooneiken van 150 jaar oud.
Infiltratiegebied Castricum
Vogels, vogels en nog eens vogels. Ze komen van heinde en verre naar het kraakheldere, stromende water. Vergeet je verrekijker niet!
Landgoed Bakkum
Wie van het bos houdt, mag dit koninklijke duingebied bij Bakkum-Noord niet missen. Je vindt hier bomen in alle soorten en maten.
Wei van Brasser & Doornvlak
Nog niet zo lang geleden werd hier mais en aardappelen geteeld. Nu liggen er duinmeren, natte valleien en graslanden vol bijzondere natuur.