Oase van rust ten zuiden van Bergen aan Zee
De Meeuwenlekken liggen ten zuiden van de Zeeweg, ingeklemd tussen de natte valleien van het Zuiderachterveld en de eikenbossen van de Verbrande Pan. Het landschap is er lekker open en overzichtelijk, met glooiende duinhellingen en hier en daar een enkel eikenbosje. Het meest opvallende aan de Meeuwenlekken is de rust. Het gebied ligt dichtbij twee drukke ingangen, toch kom je er zelden andere mensen tegen. Ideaal om even helemaal los te komen en op te gaan in de natuur. Vanaf Duiningang Uilenvangersweg start een geel gemarkeerde wandelroute (overkant van de Zeeweg) en maak je een mooi rondje door het gebied.
Stuivende duinen
Het eerste deel van de route gaat door de bossen van het Heidevlak en de Verbrande Pan. Naarmate je dichterbij de Meeuwenlekken komt, wordt het landschap steeds opener totdat je ineens midden in een grote zandvlakte staat. Het is moeilijk voor te stellen, maar zo’n twintig jaar geleden lag hier een uitgestrekt naaldbos. Beheerder PWN heeft het gekapt om meer ruimte te geven aan het duinzand en het waterpeil te herstellen. Het resultaat mag er zijn. Even verderop, aan de zuidkant van de Meeuwenlekken ligt een nóg mooier stuifduin, dat bovendien volop in beweging is. Het ligt pal naast het wandelpad en is een hele fijne plek om landschapsfoto’s te maken. Met name in de ochtend, als het vroege ochtendlicht vanuit het oosten laag over de slingerende hellingen schijnt.
In het zuiden van Meeuwenlekken ligt een prachtig stuifduin direct naast het wandelpad
Door de wind geschoren eiken
De vergezichten in de Meeuwenlekken worden hier en daar onderbroken door eikenbosjes. De kleine, verwrongen boompjes proberen zich staande te houden op de kale duinhellingen, waar ze moeten vechten tegen de zoute wind vanuit zee. Op open plekken hebben ze het zichtbaar zwaar en zijn ze amper groter dan een struik. Ze bieden nog net genoeg dekking voor een enkele pol struikhei en een groepje eikvarens. In de dieper gelegen valleien is de invloed van wind minder en hebben de eiken zich beter ontwikkeld. Ook berk en beuk hebben hier een plekje veroverd. In deze bossen kun je in de zomer rond wintergroen zien. Deze zeldzame plant is herkenbare aan de roomwitte, openstaande bloemen met een lange, uitstekende stijl. Het is een typische bosplant, die je elders in de duinen vooral zult zien tussen kruipwilg in natte duinvalleien.
Stuifzwammen tussen duinroosjes
Een groot deel van de duinhellingen in de Meeuwenlekken is bedekt met een tapijt van duinroosjes. In de herfst maken de witte bloemen plaats voor zwarte bottels. Dan is het ook tijd om uit te kijken naar paddenstoelen. Tussen de korte begroeiing met mossen zijn ze makkelijk te spotten. In de Meeuwenlekken zijn met name paddenstoelen van de duingraslanden te zien, zoals wasplaten (o.a. sneeuwzwammetje, vuurzwammetje en papegaaizwammetje), champignons en vooral veel stuifzwammen. Deze bijzondere zwammen zijn te herkennen aan de ronde bolvorm met korte steel. Als ze volgroeid zijn, verschijnt er in het midden een gaatje van waaruit de sporen de wereld ingeschoten worden. Een regendruppel is al voldoende om de stoffen te lanceren. Tik er maar eens voorzichtig op met je vinger.
Exmoorpony’s als fotomodel
Wie naar paddenstoelen speurt, kan niet om de mest van grote grazers heen. Het gebied ten zuiden van Bergen aan Zee wordt begraasd door zowel Schotse hooglanders als exmoorpony’s. Drollen genoeg dus. Een hele reeks aan schimmels maakt dankbaar gebruik van de uitwerpselen. Grote paddenstoelen als grauwe vlekplaat, keutelkaalkopje, dooiergele mestzwam en mestinktzwam vallen al vanaf een afstandje op, maar voor de speldenprikzwammetjes en het oranje mestzwammetje moet je toch echt even door de knieën. Vergeet niet om af en toe op te kijken, want in de Meeuwenlekken staan er zo maar wilde paarden voor je neus. Altijd leuk om een foto van te maken. De dieren zijn altijd opvallend rustig en gaan vaak ongestoord hun gang. In het open terrein van de Meeuwenlekken kun je ze mooi in het landschap fotograferen.
Volg aan de overkant van Duiningang Uilenvangersweg de gele pijltjes voor een afwisselende wandeling door de duinen ten zuiden van de Zeeweg. De route duurt ongeveer 1,5 uur en maakt een rondje door de Meeuwenlekken.
Een rondje over het strand en duinen bij Bergen aan Zee, vanaf het Zeeaquarium. De wandeling passeert de zuidkant van Meeuwenlekken. Met de IVN Routes App kun je de route onderweg makkelijk offline volgen.
Een afwisselende wandelroute van 2,5 uur door het open duinlandschap ten zuiden van Bergen aan Zee. Start bij Duiningang Woudweg. Onderweg te volgen met de ANWB Eropuit app.
Op Waarneming.nl vind je een overzicht van planten en dieren die recent zijn waargenomen in de Meeuwenlekken. Inclusief foto's, geluiden, kaarten en grafieken.
Leestip
Duinen en mensen Kennemerland
Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.
Route
Meeuwenlekken
Vanuit Duiningang Uilenvangersweg leidt een geel gemarkeerde wandelroute (overkant van de Zeeweg) richting de Meeuwenlekken. Alternatief is Duiningang Woudweg in Bergen aan Zee. Volg het fietspad tot het eerste zandpad links (Paadje van Praat). Dan ben je sneller op de bestemming, maar de wandeling is minder afwisselend.
Navigatieadres Duiningang Uilenvangersweg: Zeeweg 2, 1861 PZ Bergen
Toegang
Noordhollands Duinreservaat
Het Noordhollands Duinreservaat is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Wandelen, fietsen en paardrijden is alleen toegestaan op paden en speelvelden. Honden zijn welkom, mits kort aangelijnd. Uitzonderingen zijn aangegeven op borden. Voor toegang tot het gebied heb je een duinkaart nodig. Deze kun je kopen bij een kaartautomaat of via de website van PWN. Alle toegangsregels vind je hier.
Andere bezienswaardigheden in regio Bergen
Bergerbos & ’t Oude Hof
Er lijkt geen einde te komen aan de lange bomenlanen in dit eeuwenoude bos bij Bergen. Met elke stap duikt er weer een nieuwe verrassing op.
Buizerdvlak
Het blinkende zand van dit enorme stuifduin is al van ver te zien. Elk jaar wandelt het duin meters naar het oosten. Niets houdt het zand tegen.
Linksche Rand & De Meertjes
Klimmen over hoge uitkijkduinen en struinen langs oevers van meertjes en poelen. Spot jij de ijsvogel? Een avontuurlijk rondje door de duinen bij Bergen.
Uilenvanger & Lange Vlak
Een afwisselend duinlandschap ten noorden van de weg naar Bergen aan Zee. Met mooie vergezichten over open vlaktes en uitgestrekte heidevelden.
Verbrande Pan
Kunstenaars komen hier al honderden jaren voor inspiratie. Gaan de glooiende duinhellingen en sprookjesachtige bossen ook jou betoveren?
Zuiderachterveld
Vergeet je camera niet, want dit landschap is een perfect plaatje en er groeien planten die je nergens anders ziet. Vanuit Bergen aan Zee loop je er zo in.