Plantenparadijs tussen zout en zoet

Soms grijpt de natuur haar kans op plekken waar je het niet verwacht. Ingeklemd tussen een jachthaven, boulevard, parkeerplaats en honderden strandhuisjes is in korte tijd een natuurgebied van internationale allure ontstaan. Vanaf een afstandje is amper te zien wat er zo bijzonder is. Een zompig moerasbos en een muur van stekelige duindoorns houden de meeste bezoekers op afstand. Maar wie in de zomer over de smalle paadjes rond het Kennemermeer wandelt, valt van de ene in de andere verbazing. Je ziet er planten die elders in het land zeldzaam zijn, maar hier in enorme aantallen gedijen. Van heinde en verre komen ecologen en fotografen deze natuurlijke rijkdom van dichtbij beleven. Een aanrader voor echte liefhebbers.

‘Man made nature‘

Alles wat je hier ziet, is door mensenhanden gemaakt. De boeiende geschiedenis begint in de jaren zestig met verlenging van de pieren bij het Noordzeekanaal. Hierdoor ontstond er bij de Zuidpier een grote zandvlakte met jonge duintjes. Het nieuwe land werd al snel opgeëist voor de ontwikkeling van een jachthaven en boulevard, inclusief een recreatieplas die in de winter van 1992/1993 werd gegraven. Met het vrijgekomen zand werd een duinenrij aan de westzijde aangelegd. Daarna duurde het niet lang voordat de eerste planten en dieren het terrein veroverde. Dankzij jarenlange inspanningen van de vrijwilligersgroep ‘Vrienden van het Kemmemerstrand’ heeft de natuur zich verder kunnen ontwikkelen. Sinds kort is het Kennemermeer in de professionele handen van Natuurmonumenten en onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Met zoveel planten en insecten is het Kennemermeer een paradijs voor macrofotografen.

Planten met natte voeten

In 30 jaar tijd is het Kennemermeer uitgegroeid tot een spectaculair plantenparadijs.  Er zijn al meer dan 400 soorten geteld, waarvan er maar liefst 40 op de Rode Lijst staan. Erg zeldzaam en sterk bedreigd dus. Door zoute invloed vanuit zee én zoete kwel vanuit de duinen, vinden allerlei specialisten hier voet aan de grond. Opvallende soorten zijn moeraskartelblad en grote ratelaar die samen grote, aaneengesloten velden met paarse en gele bloemen vormen. Later in de zomer gevolgd door duizenden witte bloemen van parnassia. Daartussen groeien kleine plantjes als geelhartje, strandduizendguldenkruid en bevertjes. Er zijn stukken met grote pollen knopbies, waar bitterling en rond wintergroen te zien zijn. Een aan de drassige zuidkant van het meer is het genieten van o.a. teer guicheilheil, dodemansvingers en aardbeiklaver.

Orchideeënparadijs

De natte grond is een ideale voedingsbodem voor orchideeën. In het gebied komen 10 soorten voor. Het levert een bonte verzameling aan vormen en kleuren op. Algemene soorten van duinvalleien (o.a. rietorchis, moeraswespenorchis en vleeskleurige orchis) zijn in grote aantallen vertegenwoordigd. Je loopt er bijna achteloos aan voorbij, op zoek naar meer zeldzame exemplaren, zoals steenrode orchis en honingorchis. Deze smalle orchidee is enkele jaren geleden voor het eerst ontdekt en bezig met een opmars. Een andere bijzonderheid is de groenknolorchis. Elders langs de kust zeldzaam, maar in het Kennemermeer staan er duizenden, vooral in het zuidelijke deel. Op schaduwrijke plaatsen bij de bosjes groeit een enkele bosorchis en bij de parkeerplaatsen maak je kans op hondskruid en bijenorchis. Duinwespenorchis maakt de lijst compleet.

Eilandjes van droge duintjes

Aan de oostkant van de plas liggen enkele duintjes. Omgeven door kletsnatte valleien zijn deze hogere nollen een toevluchtsoord voor planten en dieren die beter gedijen in drogere omstandigheden. Opvallend zijn de vele planten die je normaal in de buurt van zeedorpen ziet, zoals nachtsilene, wondklaver en koekoeksbloem. Op de open, zanderige stukken graven bijen holletjes en spreiden vlinders hun vleugels om op te warmen. Met meer dan 20 soorten dagvlinders is het Kennemermeer een waardevol leefgebied voor vlinders. Je ziet er gasten als klein koolwitje, icarusblauwtje, bruin zandoogje en hooibeestje. De vele bloemen in het gebied trekken daarnaast nectardrinkers als citroenvlinder, kleine vos, atalanta, dagpauwoog, landkaartje, gehakkelde aurelia.

Vogels spotten

Rondom het Kennemermeer zijn het hele jaar vogels te zien. Veel vogelaars combineren een bezoek aan het gebied met de nabijgelegen Zuidpier. In de winter verblijven de meeste vogels op het water van de grote plas, zoals slobeend, krakeend en kuifeend. Langs de waterkant zijn de watersnippen en bokjes minder goed te zien door hun goede camouflage. Als vanaf maart de eerste trekvogels terugkomen uit hun overwinteringsgebieden, wordt het steeds levendiger in het gebied. Roodborsttapuit, blauwborst, nachtegaal, roodmus en grasmus laten hun luide zang horen vanuit de struiken en bosjes. Even verderop klinkt in het riet het trillende lied van de sprinkhaanzager en de roep van baardmannetjes. Het concert wordt af en toe wreed verstoord door de explosieve gillen van de waterrallen die zich schuilhouden in het dichte woud van de rietstengels.

Een actueel overzicht van planten en dieren die zijn waargenomen bij het Kennemermeer. Vergeet niet om tijdens je bezoek ook zelf waarnemingen toe te voegen met de handige Obsidentify-app.

Waarneming.nl

Strandpaviljoen Beach Inn is het hele jaar geopend en ligt direct aan de strandopgang, aan de zuidkant van het Kennemermeer. Een fijne stop om na te genieten met een drankje en hapje.

beachinn.nl

Het grote hotel met 146 kamers ligt bovenop de Kennemerboulevard en biedt een mooi uitzicht over de jachthaven en het Kennemermeer. Mét restaurant, sauna en fitnessruimte.

leonardo-hotels.nl

Aan de noordzijde van het Kennemermeer ligt een kleinschalige, creatieve plek waar je kunt overnachten in Tiny houses. Met veel aandacht voor kunst en duurzaamheid.

basecamp-ijmuiden.nl
Leestip

Duinen en mensen Kennemerland

Als je meer wilt weten over de geschiedenis en natuur van de duinen tussen Vogelenzang en Bergen, dan mag je dit boek niet missen. Met veel kaarten, foto’s en achtergronden. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar nog goed tweedehands te vinden. Of bestel een digitale versie (PDF) bij de uitgever.

Zoek tweedehands
Route

Kennemermeer

Het Kennemermeer is toegankelijk via smalle padjes aan de noord- en zuidkant. De zuidkant is goed benaderbaar vanaf IJmuiderslag, maar de toegangspaden aan het Zeewindepad liggen wel verborgen in het struikgewas. Bovendien is dit deel van het Kennemermeer erg nat en heb je vaak laarzen nodig. Meer comfortabel is de ingang aan de noordzijde, vanaf het parkeerterrein van de Kennemerboulevard.

Navigatieadres: Kennemerboulevard 428, 1976 EK IJmuiden

Toegang

Kennemermeer

Het Kennemermeer maakt deel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZK). Per deelgebied zijn er verschillen in de toegangsregels, kijk voor de zekerheid altijd op de bordjes bij de ingang. Het gebied is alleen toegankelijk voor wandelaars, van zonsopgang tot zonsondergang. De smappe paadjes zijn niet altijd even duidelijk, probeer er zoveel mogelijk op te blijven om de kwestbare planten te sparen. Honden zijn uitsluitend welkom aan de westkant van het Kennemermeer, mits aangelijnd.

Gebiedsregels NPZK