Wisselende uitzichten bij het hoogste duin van Nederland
Het is meer dan 10 jaar geleden dat de duinen bij Catrijp in vuur en vlam stonden. Nog steeds zijn de sporen van de verwoestende duinbrand zichtbaar als je hier rondwandelt. Het landschap is ingrijpend veranderd, maar verwacht geen treurnis. Dit deel van de Schoorlse Duinen schittert in variatie. Er zijn grote zandduinen, uitgestrekte naaldbossen en veel open plekken met bijzondere mossen en paddenstoelen. En overal steekt vers, nieuw groen de lucht in. De zwarte wandelroute (‘Roetroute’) maakt vanaf het Buitencentrum een rondje door het gebied, inclusief het Vogelmeer. Onderweg passeer je een aantal indrukwekkende uitkijkpunten, waaronder het hoogste duin van Nederland.
Speuren naar de Catrijper Nok
De Schoorlse Duinen staan bekend om hun hoge duintoppen. Vanaf de steile hellingen in het binnenduin kun je genieten van het ene na het andere weidse uitzicht. Voor het hoogste duin van ons land moet je bij Catrijp zijn. Dicht tegen het dorp, ten noorden van een smal klimduin, ligt de Catrijper Nok. Met een hoogte van 55,40 meter dé recordhouder. Het is een beetje zoeken naar de exacte locatie. Boven aan het klimduin leidt een smal struinpaadje door het naaldbos naar het hoogtepunt, gemarkeerd met een houten paal. Hier vandaan kun je het paadje verder noordwaarts volgen, langs steile afgronden waarop verwrongen naaldbomen zich staande proberen te houden. Uiteindelijk leidt het avontuur weer terug naar het wandelpad, waar op vijf minuten wandelen een volgend uitkijkpunt op je wacht.
Op de verbrande duinen nabij de uitkijktoren zijn veel paddenstoelen en mossen te zien.
Het mooiste uitzicht van de Schoorlse Duinen
Smaken verschillen, maar als je het mij vraagt ligt het mooiste uitzicht van de Schoorlse Duinen bij Uitkijktoren De Vier Trappen. De houten toren staat op een hoog duin vlakbij de gelijknamige duiningang, beneden in het dorp. Vanaf hier is het een flinke klim over steile paden en trappen voordat je bovenop de toren staat. Gelukkig heb je alle tijd om op adem te komen en te genieten van het uitzicht. In het oosten liggen de weilanden en sloten van de Catrijper Moor, waar grutto’s en kieviten hun jongen groot brengen en lepelaars naar visjes speuren. Richting het noorden lonken de Harger- en Pettemerpolder en de Hondsbossche Duinen. Zelfs de Noordzee is zichtbaar. Het blauwe water ligt ver aan de westelijke horizon, achter een rij van duinen waar kale naaldbomen doen herinneren aan felle duinbranden van vroeger.
Nieuw leven tussen dood hout
In de hete, droge zomer van 2009 werden de Schoorlse Duinen geteisterd door een aantal grote duinbranden. Ook het gebied bij Catrijp ontkwam niet aan de vlammen; vele hectaren bos gingen verloren. De situatie werd zelfs zo dreigend dat inwoners van het dorp geëvacueerd moesten worden. De littekens van de vlammenzee zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar. In het gebied bij de uitkijktoren heeft Staatsbosbeheer de natuur na de brand haar gang laten gaan. In verloop van tijd zijn de resterende, dode naaldbomen omgevallen en langzaam verteerd. Ze liggen verspreid over de duinhellingen. Tussen het dode hout hebben jonge dennen en berken hun kans gegrepen. Elk jaar wordt het nieuwe bos een stukje groter. Opvallend is de rijkdom aan mossen. Op veel plekken is het zand bedekt met prachtige mossentapijten, waar in het voorjaar massaal oranje steeltjes uit verschijnen. In de herfst kun je op deze open stukken heel goed paddenstoelen fotograferen.
Natuur aan het werk op kale zandduinen
Richting het Vogelmeer en fietspad Nieuweweg wordt het landschap gedomineerd door een aantal grote zandduinen. Het witte zand schittert al van verre in het zonlicht. Hier heeft Staatsbosbeheer na de branden alle resterende bomen en wortels verwijderd. Op de kale grond krijgt de natuur alle vrijheid om het gebied opnieuw vorm te geven. Aan de oostkant worden de hoge zandduinen begrensd door het naaldbos. Op de duintoppen staan nog enkele zwartgeblakerde dode naaldbomen fier overeind. Hier en daar groeien plukjes helmgras. Aan de voet van de duinen zijn er meer planten te zien. Meest dominant zijn de tapijten van buntgras. Hier en daar staan groepjes wilgenroosjes; een typische soort die na branden verschijnt. Het wordt interessant om te zien welke planten nog meer voet aan de grond krijgen en hoe het gebied zich verder gaat ontwikkelen.
Vanaf het Buitencentrum wandel je in 1,5 uur langs plekken van vroegere duinbranden en zie je hoe de natuur zich heeft hersteld. Volg de zwarte pijltjes en laat je verrassen door mooie uitkijkpunten onderweg.
Veel mooier wordt een uitzicht niet. Een serie trappen leidt naar een uitkijktoren bovenop het duin. Geniet van het vrije uitzicht over de polders, duinen en bossen. Zelfs de Noordzee is zichtbaar.
Restaurant IJgenweis in het Buitencentrum is een ideaal vertrek- of eindpunt voor een wandeling en fietstocht in de Schoorlse Duinen. Met biologische en duurzame gerechten op een heerlijk terras.
Rustig gelegen, particuliere zomerhuisjes op prachtige plekjes in het mooie duindorp Schoorl. Met zorg ingericht en veel vrijheid. Rechtstreeks te boeken bij de eigenaar.
Plattegrond
Wandelkaart Schoorlse Duinen
Met de wandelkaart van de Schoorlse Duinen vind je altijd de juiste weg in de duinen bij Bergen en Schoorl. Plan je eigen route over landelijke en regionale wandelnetwerken, LAW-paden (Lange-Afstand-Wandelpaden), streekpaden en knooppunten. De routes zijn voorzien van opstap- en parkeerplaatsen, horeca, musea en toeristische informatie.
Route
Duinen bij Catrijp
Duiningang De Vier Trappen is de snelste weg naar het gebied én de uitkijktoren. Kom je met de auto, dan kun je in de buurt parkeren bij de bibliotheek (Heereweg 150). Alternatief is Duiningang Schoorlse Zeeweg bij het Buitencentrum. Volg vanaf hier de zwarte wandelroute (‘Roetroute’) richting de Duinen bij Catrijp.
Navigatieadres: Heereweg 150, 1871 EM Schoorl
Toegang
Schoorlse Duinen
De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar gratis toegankelijk. Een toegangskaart is niet nodig. Er zijn een aantal (speel)plaatsen waar je het wandelpad mag verlaten. De verharde fietspaden zijn eveneens toegankelijk voor rolstoelen. In het broedseizoen (van 1 maart tot 1 september) geldt een aanlijnplicht voor honden. Buiten deze periode mogen honden los, onder appèl.
Andere bezienswaardigheden in regio Schoorl
De Kerf & Parnassiavallei
Hoe reageert de natuur als je een gat van 80 meter breed in de duinen graaft? Ten noorden van Bergen aan Zee kun je het met eigen ogen zien.
Grensvlakte
Na een wandeling door een sprookjesachtig bos sta je ineens midden in een verborgen heideveld. Helemaal voor jou alleen. Wat een heerlijke stilte!
Pirolavallei & Groeterzandgat
Op drie plekken bij Groet komt diep vanuit de grond zuiver water aan de oppervlakte. Dat levert een bonte verzameling planten op.
Schoorlse Nok
Vanaf het 48 meter hoge duin kijk je uit over het breedste punt van de duinen in West-Europa. Hier laten de bossen van Schoorl hun mooiste kant zien.
Waterbosvlakte
In het Schoorlse bos ligt een schilderachtig heideveld met oude, monumentale dennenbomen. Wedden dat je stopt voor een foto?